piątek, 10 maja 2013

szparagi time

Bardzo dawno nie jadłam szparagów.
Praktycznie sama ich jeszcze nigdy nie przyrządzałam, więc będzie to kremowy debiut :)


Potrzebujesz:
szparagi
pół kostki rosołowej
ok 300 ml wody

Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać. Warto poczytać nieco na ten temat, bo są one z natury bardzo łykowate, więc dużo zależy od tego jak starannie je obierzemy [patrz: Domowe Gotowanie].
Obieramy od góry (od główki). Następnie odcinamy dolną część (w zależności od tego czy są świeże czy starsze odcinamy proporcjonalnie: im młodsze tym mniej).
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
Podgrzewamy wodę w garnku i rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej.
Szparagi kroimy na mniejsze części i wkładamy do gotowanego wywaru, wyłączamy go i miksujemy.
Po całkowitym zmiksowaniu podgrzewamy jeszcze jakieś 5 minut.
Krem jest gotowy od razu do spożycia!

Pozdrawiam i smacznego,
K.

1 komentarz:

  1. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

    http://kuchniapomyslow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń