czwartek, 21 lutego 2013

apple time!

Za oknem śnieg i plucha.
W przemoczonych butach czekamy na tramwaj.
Płatki śniegu zasiadają sobie na naszej twarzy jak na wygodnym fotelu.
W oczekiwaniu na wiosnę . . . . upiekłyśmy apple pie :)

Przygotuj:
ciasto
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
15dag zimnego masła
3/4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
masa
około 4 średnich jabłek
cytryna
łyżka/dwie cukru (brązowy,biały lub cukier puder)
cynamon
można dodawać przyprawy według własnych preferencji

Wsyp do miski mąkę, cukier,sól i dodaj masło. Ugniataj i dodaj zimną wodę.
Następnie uformuj kulkę z ciasta, owiń folią i włóż do lodówki na około 20-30minut.

Umyj, obierz i pokrój jabłka (kroimy u ósemki, a można jeszcze drobniej w kostkę). Dodaj trochę soku z cytryny, aby nie ściemniały.
Włóż je do rondelka, dodaj łyżkę/dwie wody i duś pod przykryciem około 5min. Dodaj cynamon i cukier, wymieszaj i odstaw z ognia.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią wcześniej przygotowaną foremkę. Nałóż przygotowaną masę i przykryj ją rozwałkowaną resztą ciasta.
Można poprzekłuwać górną warstwę widelcem żeby nie pękała podczas pieczenia.
Posmaruj wierzch jajkiem i posyp cukrem,aby uzyskać chrupiącą skorupkę.

Przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na około 40minut.

Podziel się smakiem ze znajomymi i zrób apple pie sam :)

Smacznego,
3majcie się ciepło!

A&K

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz