Ciao!
Przepyszny włoski deser, smakujący najlepiej na balkonie w
słonecznym Asti – przygotowany przez włoską mamę, zjedzony tuż po
przepysznym lunchu. Coś zwłaszcza dla smakoszy kawy i Amaretto.
Przepis na niewielką, lecz smakowitą porcję.
Składniki, około 10 porcji:
• 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy (idealna prosto z kawiarki, może być także przygotowana z 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy)
• 40 ml likieru Amaretto
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru pudru (lub bardzo drobnego cukru do wypieków)
• 150 ml bardzo schłodzonej śmietanki kremówki
• 250 g serka mascarpone (preferowana temperatura pokojowa)
• 200 g podłużnych biszkoptów (z dużej paczki nabytej w Carrefourze)
• kakao (do posypania warstw, w zależności od upodobań)
Tiramisu
będziemy przygotowywać w wysokiej i dość szerokiej formie (musimy mieć
min. 2 warstwy biszkoptów i kremu). Dobrym sposobem jest przymierzenie
pojemniczka do wymiarów biszkoptów – cała sztuka polega na ich
regularnym ułożeniu. Następnie zaparz kawę, ostudź ją i wymieszaj z
likierem. Oddzielić żółtka od jajek (z białek można zrobić bezy lub
przeznaczyć je do innego zastosowania). Żółtka zmiksować z cukrem
pudrem. Ubijać przez 6-9 minut – masa musi być prawie biała i niezwykle
puszysta (cechy te odwdzięczą nam się apetycznie wyglądającym i lekkim
deserem). Kremówkę ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć ją z masą
zółtkową i serkiem mascarpone – należy to robić bardzo delikatnie.
Ostatnim etapem jest zabawa w architekta.
Mając gotową formę, zanurz biszkopty na króciutką chwilę w kawie i
likierze, a potem układaj na dnie formy. Po wypełnieniu równie
delikatnie nałóż warstwę żółtko-mascarpono-śmietankowego kremu, który
posyp kakao (np. z siteczka, co zapewni równomierne rozłożenie). Namocz
kolejną porcję biszkoptów – pamiętaj o szybkości, gdyż biszkopty nie
mogą być zbyt wilgotne – deser nie będzie stabilny. Ponownie przykryj
kremem i posyp kakao. Jeżeli pozostały Tobie jeszcze biszkopty i krem,
śmiało stwórz trzecią warstwę.
Tak przygotowany deser należy
schłodzić, min. 4-5 godzin (idealnie całą noc). Tiramisu można nakładać
łyżką do małych miseczek lub pucharków. Idealnie smakują ze świeżymi
truskawkami lub jeżynami.
Smacznego!
A&K
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz