
Przepyszny włoski deser, smakujący najlepiej na balkonie w słonecznym Asti – przygotowany przez włoską mamę, zjedzony tuż po przepysznym lunchu. Coś zwłaszcza dla smakoszy kawy i Amaretto.
Przepis na niewielką, lecz smakowitą porcję.
Składniki, około 10 porcji:

• 40 ml likieru Amaretto
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru pudru (lub bardzo drobnego cukru do wypieków)
• 150 ml bardzo schłodzonej śmietanki kremówki
• 250 g serka mascarpone (preferowana temperatura pokojowa)
• 200 g podłużnych biszkoptów (z dużej paczki nabytej w Carrefourze)
• kakao (do posypania warstw, w zależności od upodobań)

Tiramisu będziemy przygotowywać w wysokiej i dość szerokiej formie (musimy mieć min. 2 warstwy biszkoptów i kremu). Dobrym sposobem jest przymierzenie pojemniczka do wymiarów biszkoptów – cała sztuka polega na ich regularnym ułożeniu. Następnie zaparz kawę, ostudź ją i wymieszaj z likierem. Oddzielić żółtka od jajek (z białek można zrobić bezy lub przeznaczyć je do innego zastosowania). Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Ubijać przez 6-9 minut – masa musi być prawie biała i niezwykle puszysta (cechy te odwdzięczą nam się apetycznie wyglądającym i lekkim deserem). Kremówkę ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć ją z masą zółtkową i serkiem mascarpone – należy to robić bardzo delikatnie.

Ostatnim etapem jest zabawa w architekta. Mając gotową formę, zanurz biszkopty na króciutką chwilę w kawie i likierze, a potem układaj na dnie formy. Po wypełnieniu równie delikatnie nałóż warstwę żółtko-mascarpono-śmietankowego kremu, który posyp kakao (np. z siteczka, co zapewni równomierne rozłożenie). Namocz kolejną porcję biszkoptów – pamiętaj o szybkości, gdyż biszkopty nie mogą być zbyt wilgotne – deser nie będzie stabilny. Ponownie przykryj kremem i posyp kakao. Jeżeli pozostały Tobie jeszcze biszkopty i krem, śmiało stwórz trzecią warstwę.

Smacznego!
A&K
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz