sobota, 10 sierpnia 2013

biszkoptowe serce

Cześć!

Sobotnie popołudnie zaowocowało biszkoptem przekładanym owocami, czekoladą i kremem jogurtowym. Dodatki,owoce i kremy oczywiście można serwować dowolnie, ale przepis na biszkopt polecam właśnie ten:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je z odrobiną soli. Następnie po trochu dodajemy cukier i żółtka. W momencie, gdy będziemy dosypywać przesianą mąkę, należy zmniejszyć obroty miksera do minimum. Ciasto wlewamy do blaszki (około 24 cm) i pieczemy przez 30-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160-170 stopni.

Po wystygnięciu biszkoptu dajcie ponieść się wyobraźni!
Ciasto można podzielić na 2/3 części. Ważne jest,aby masy nie był za słodkie, ponieważ biszkopt sam w sobie ma idealny smak :)

Pozdrawiam!

K.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz