sobota, 9 maja 2015

rosół na udkach

Czasami tak po prostu jest, że nachodzi nas ochota na rosół.
Mój przepis absolutnie nie dorównuje rosołowi mojej mamy, ale jak na studencki zasób pieniędzy i czasu, to jest całkiem smaczny.

Przygotuj sobie:
włoszczyznę (około 3-4 marchewki, seler, por, pietruszka)
2 udka z kurczaka
kostkę rosołowa
3-4 ziarenka pieprzu
garnek

Udka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Odgotowujemy mięso jakieś 10 minut. Białko się zetnie, szara piana i jakieś dziwne inne rzeczy pojawią się w wodzie, więc pozbywamy się jej po odgotowaniu.
Teraz wlej około 750ml wody do garnka, włóż odgotowane udka, obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę, pieprz.
Niech Ci nie przyjdzie do głowy gotować rosołu na dużym ogniu! Cała magia tej zupy polega na tym, że dzięki temu, iż nie ulegnie zagotowaniu, w warzywach pozostaje więcej witamin. Właśnie dlatego rosołek jest dobry na przeziębienia. Gotuj więc na małym ogniu pod przykryciem, nadzoruj czy nic nie bulgocze, nadziewaj widelcem i czekaj aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie.

Opcjonalnie możesz ugotować do rosołu ryż/makaron. Jak lubisz:)


K.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz