Jesień, szaro, żółto, czerwono i pomarańczowo. Idealna pora, aby przebudzić się, wejść do kuchni i oddać się w kulinarny wir.
Pomysł na dziś?
Ciasto z cukinią.
Dlaczego?
Ponieważ "chodzi" za mną słodkie...
Przygotuj sobie:
3 jajka
sól
cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier z dodatkiem wanilii/cukier wanilinowy/ekstrakt z wanilii - do wyboru
*szklanka: w moim przypadku była to szklanka po Nutteli
1 szklanka według uznania (tutaj dowolność, można mieszać różne bakalie, ja użyłam migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich i kawałków suszonego jabłka)
1 szklanka oliwy
2 szklanki mąki pszenna/pełnoziarnista - do wyboru
2 szklanki startej cukinii (bez obierania)
Przygotuj miskę, w której zmieszasz suche składniki. Polecam przesiać mąkę przez sitko. W misce powinna znaleźć się mąka, soda, proszek, 1,5 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kardamonu oraz pół gałki.
Zetrzyj na dużych oczkach cukinię ze skórką. Posól ją (ale bez przesady) i odstaw na jakieś 10-15 minut. Nadmiar wody wyciśnij i przełóż tartą cukinię do szklanki.
a) zawinąć orzechy w ręcznik i walić w nie młotkiem ile sił
b) pokroić nożem
Weź miskę i wbij do niej jajka dodaj cukier plus szczyptę soli. Miksuj aż zobaczysz ładną, żółtą, zagęszczoną masę. Teraz dodawaj oliwę (nie na raz, pomału!), wymieszaj. Dodaj suche składniki i miksuj ale już nie za długo. Tak na oko, jak zobaczysz że składniki się już połączyły.
Teraz wsyp mielone orzechy (w sumie to wpadły mi w ręce w tym etapie wiórki kokosowe, więc też trochę dorzuciłam) oraz cukinię i wymieszaj wszystko łopatką, nie mikserem. Teraz przełóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika (foremka wysmarowana tłuszczem,pamiętasz?). 160 stopni, około 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy już jest suchy, bo zależy to też od soczystości cukinii.
Wyjmij ciasto z piekarnika i ciesz się smakiem!
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz