czwartek, 29 października 2015

muffin z cukinią

Sezon przeplatany cukinią i dynią trwa, więc zamieszczam kolejny przepis w tym klimacie.

Na dziś przygotowałam dla Was: muffiny z cukinią. Doskonała przekąska i umilacz, gdy za oknem szamoczą się liście, a w tle widzisz szare, ponure miasto zakrapiane jesienną słotą.

Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych produktów, a jedynie:

szklanka mąki (może być pełnoziarnista albo ryżowa)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, może być też wanilia do smaku
2 łyżki kakao
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)

4 łyżki oleju (może być zwykły, ja użyłam kokosowy)
200ml mleka
2 łyżki miodu
2 jajka

1 cukinia
















Co dalej?

Obierz cukinię ze skórki i zetrzyj ją na tarce. Posyp solą (bez przesady, tak ostrożnie z ilością) i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody z cukinii.


Wszystkie suche składniki mieszasz razem. Przesiej mąkę przez sitko.

Do cukinii dodaj  olej, mleko, jajka i miód (rozpuść go w garnuszku i dolej, gdy nie będzie już taki wrzący, tlylko gdy trochę przestygnie). Wszystko roztrzep, a następnie dodawaj suche składniki i połącz je. Gotowe ciasto rozdziel do foremek i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180) na około 30 minut.




Wcinaj więc już te smaczne muffiny!

K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz