Sezon przeplatany cukinią i dynią trwa, więc zamieszczam kolejny przepis w tym klimacie.
Na dziś przygotowałam dla Was: muffiny z cukinią. Doskonała przekąska i umilacz, gdy za oknem szamoczą się liście, a w tle widzisz szare, ponure miasto zakrapiane jesienną słotą.
Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych produktów, a jedynie:
szklanka mąki (może być pełnoziarnista albo ryżowa)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, może być też wanilia do smaku
2 łyżki kakao
2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
4 łyżki oleju (może być zwykły, ja użyłam kokosowy)
200ml mleka
2 łyżki miodu
2 jajka
1 cukinia
Co dalej?
Obierz cukinię ze skórki i zetrzyj ją na tarce. Posyp solą (bez przesady, tak ostrożnie z ilością) i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody z cukinii.
Wszystkie suche składniki mieszasz razem. Przesiej mąkę przez sitko.
Do cukinii dodaj olej, mleko, jajka i miód (rozpuść go w garnuszku i dolej, gdy nie będzie już taki wrzący, tlylko gdy trochę przestygnie). Wszystko roztrzep, a następnie dodawaj suche składniki i połącz je. Gotowe ciasto rozdziel do foremek i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180) na około 30 minut.
Wcinaj więc już te smaczne muffiny!
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz