sobota, 26 stycznia 2013

rosół dobry na wszystko

Zima trwa, nosy marzną, śnieg zacina, a my czekamy na tramwaj/autobus..
Dlatego mamy propozycję, gdy będziecie wracać do domu to kupcie po drodze:
pierś z kurczaka (w tym przypadku bez kości i skóry)
włoszczyznę
kostkę rosołową (aczkolwiek ja użyłam po prostu pieprzu, soli, lubczyku, pietruszki i trochę cukru)
makaron.

Jesteście w domu? Myjemy ręce i maszerujemy do kuchni!

Umyj mięso i odgotuj je ( wkładasz do garnka z zimną wodą i czekasz aż się zagotuje).
Przez ten czas myjemy warzywa i obieramy je, a następnie kroimy na mniejsze części.
Wlewamy około 1,5l wody do garnka, wkładamy odgotowaną pierś i warzywa.
Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, doprawiamy.
Cały proces gotowania powinien trwać plus/minus 40 minut.
Gotujemy makaron, dodajemy go do rosołu i rozgrzewamy się do czerwoności :)

Ugotowaną pierś można pokroić, dodać makaron i jakieś warzywka i mamy drugie danie. Sałatkowe, ale zawsze:)

Czyż nie przyjemniej?

Pozdrawiamy ciepło!
A&K

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz