Dzisiaj pomysł
na… „nadzianą paprykę”. Nie zajmuje wiele czasu, a wizualnie wygląda bardzo
wystawnie i apetycznie. Możesz mile zaskoczyć smakoszy Twoich dań. Do dzieła!
Potrzebujesz:
1 woreczek ryżu/kaszy
2 łyżki oleju/oliwy
1cebula
2 ząbki czosnku
30dag mielonego
4 czerwone papryki
Pietruszka
Ugotuj ryż/kaszę.
Rozgrzaną patelnie polej olejem. Podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj
mielone (ja dzień wcześniej przyprawiłam mięso czerwoną słodką i ostrą papryką,
a także dodałam pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, pietruszkę, bazylię, suszone
pomidory i włożyłam do lodówki). Na koniec wsyp ryż/kaszę (ja użyłam kaszy
kuskus) i potrzymaj parę minut na ogniu. Warto trochę mocniej przyprawić
mielone, ponieważ przyprawy „wejdą” w paprykę podczas pieczenia. Paprykę należy
wydrążyć. Wystarczy naciąć wokół ogonka i wykręcić. Nakładamy farsz i wkładamy
je do żaroodpornego naczynia(wlać odrobinę wody na dno). „Nadziane” powinny być
w piekarniku około 30minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego!
k.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz