piątek, 24 stycznia 2014

nadziana papryczka



Witajcie! 
Dzisiaj pomysł na… „nadzianą paprykę”. Nie zajmuje wiele czasu, a wizualnie wygląda bardzo wystawnie i apetycznie. Możesz mile zaskoczyć smakoszy Twoich dań. Do dzieła!
Potrzebujesz:
1 woreczek ryżu/kaszy
2 łyżki oleju/oliwy
1cebula
2 ząbki czosnku
30dag mielonego
4 czerwone papryki
Pietruszka

Ugotuj ryż/kaszę. Rozgrzaną patelnie polej olejem. Podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj mielone (ja dzień wcześniej przyprawiłam mięso czerwoną słodką i ostrą papryką, a także dodałam pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, pietruszkę, bazylię, suszone pomidory i włożyłam do lodówki). Na koniec wsyp ryż/kaszę (ja użyłam kaszy kuskus) i potrzymaj parę minut na ogniu. Warto trochę mocniej przyprawić mielone, ponieważ przyprawy „wejdą” w paprykę podczas pieczenia. Paprykę należy wydrążyć. Wystarczy naciąć wokół ogonka i wykręcić. Nakładamy farsz i wkładamy je do żaroodpornego naczynia(wlać odrobinę wody na dno). „Nadziane” powinny być w piekarniku około 30minut w temperaturze 175 stopni.

Smacznego!

k.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz