niedziela, 13 stycznia 2013

brownie

Cześć,
Jesteśmy siostrami, dla których free time to cooking time :)
Chcemy podzielić się z Wami naszymi kuchennymi inspiracjami, pomysłami i przepisami.
Nie chodzi o ogromną ilość kulinarnych blogów w sieci, które aktualnie są tak popularne. Wychodzimy z założenia, że jeżeli masz coś do powiedzenia, masz na to czas i czujesz, że jesteś w tym dobry/dobra to Twoim jedynym ograniczeniem jesteś Ty sam/sama! To tyle słowem wstępu, zabieramy się za pierwszy przepis!

BROWNIE
przygotuj:
 150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)  
 250 g masła
 200 g cukru trzcinowego (w zastępstwie cukier zwykły)
 150 g orzechów (np. włoskich lub mieszanych)
 150 g mąki żytniej razowej
 szczypta soli
 2 łyżki kakao 
 4 jajka
przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie roztop czekoladę i masło w garnku/misce (polecam kąpiel wodną). Masa powinna być ciepła i lejąca oraz mieć gładką konsystencję. Kiedy już odstawisz masę z ognia, połącz ją z cukrem i wymieszaj.
2. Posiekaj grubo orzechy i zrumień je lekko na suchej patelni następnie niech ostygną.
3. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sól.
4. Do masy czekoladowej dodawaj kolejno jajka i mieszaj energicznie lub użyj miksera na małych obrotach. Twoim celem jest uzyskanie jednolitej masy :) Wsyp mąkę z dodatkami i mieszaj wszystko łyżką, aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodaj orzechy.
5. Przygotowaną masę wylej do formy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj mleczną lub gorzką czekoladę (wiórki). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 18 minut, ale nie więcej niż 20 (musicie wyczuć swój piekarnik).
6. Pamiętaj, że brownie nie piecze się do idealnie suchego patyczka, którym kontrolujesz stan upieczenia ciasta. Ciasto zastygnie jeszcze po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika :)
7. Enjoy!


Nasze brownie ozdobiłyśmy cukrowymi płatkami śniegu. Tak się akurat złożyło, że prószyło w tym samym czasie za oknem. Wszystko więc złożyło się na poświąteczny, smaczny klimat.

Z naszej strony na dziś to tyle informacji.
Do dzieła i dzielcie się wrażeniami!

xoxo
A&K




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz