piątek, 18 stycznia 2013

carrot cake

Witajcie :)
Zima trwa, więc warto zaopatrzyć się w witaminy. Można przyjmować niezliczoną ilość różnych farmaceutyków (osobiście z Agatą zajadamy tran). Skoro już mowa o witaminach: kuchnia Ochy Achy pragnie dziś zaproponować przepis na ciasto marchewkowe. Dobre do herbaty, na podwieczorek, lunch, do podjadania kiedy najdzie ochota na coś słodkiego, ale jednocześnie dość zdrowego. Zawsze warto upiec coś samemu/samej niż kupić. Możemy wtedy powiedzieć, że wiemy co jemy i przy okazji spędzić trochę czasu z rodziną/znajomymi lub po prostu z samym sobą.
Do dzieła! "Zakładajcie fartucha" :)

przygotuj:
3-4 średnie marchewki
4 jajka
260g mąki
170g cukru
ok. 150g roztopionego masła
70dag drobno posiekanych orzechów
łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy: kardamon, imbir, cynmon

ciasto:
-utrzyj marchewki i odciśnij sok (jeżeli będzie go za dużo, z reguły marchewki są dość suche i same wiórki są odpowiednie),
-ucieramy jajka i dodajemy do nich cukier,
-dolewamy masło i ucieramy dalej,
-mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce i wsypujemy do ucieranej masy,
-dodajemy startą marchewkę i przyprawy,

Gotowe ciasto wlewamy do foremki i pieczemy około 1h w temperaturze 180-200 stopni.
Po wyjęciu i ostudzeniu naszego ciasta możemy posmarować je polewą z białej czekolady ( według preferencji :) ) .

polewa:
-białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Osobiście preferuję wersję light, czyli bez czekolady. Natomiast moja siostra Agata lubi polać od serca :)





Teraz pozostaje nam cieszyć się marchewkowo-korzennymi smakami.

Nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Owy przepis można urozmaicać (np. suszonymi owocami).

Dziękujemy za uwagę!
Pozdrawiamy i do upieczenia!:)
A&K

2 komentarze:

  1. Słodkie to sformułowanie: 'od serca' :):):) A ta forma to jaką powinna mieć średnicę? Bo w sumie to ja mam taka okrągłą, ale dużą.

    OdpowiedzUsuń