środa, 18 grudnia 2013

Lingonberry spice cake

Witajcie!
Czas na kolejny świąteczny przepis z książki Swedish cakes and cookies.
Tym razem jest to ciasto z borówką brusznicą(borówka czerwona). Jest to powszechny owoc dla Skandynawów, którego naszym odpowiednikiem jest jeżyna. Natomiast ja użyłam w tym przypadku jagód w sosie.

Potrzebujesz:
100g masła
2 jajka
1 1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2  łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 1/2 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki jagód w sosie

Do dzieła!
1. Roztop masło w garnku i pozostaw do ostygnięcia.
2. Ubij jajka z cukrem na jednolitą masę.
3. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
4. Dodawaj przemiennie suche składniki, maślankę, masło i jagody do masy z jajek i cukru. Miksuj.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę.

Gwarancja świątecznego, aromatycznego zapachu i smaku!

Pozdrawiam,
K.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz