niedziela, 8 grudnia 2013

Christmas ginger bread cookies

Witajcie!
Trudno ukryć,że pomału ogarnia nas moc i woń korzennych przypraw i zimowych wypieków, dlatego dziś przepis zaczerpnięty z książki Swedish Cakes and Cookies.
Enjoy!

2/3 szklanki miodu
1 1/4 brązowego cukru
3 3/4 szklanki masła/margaryny
1 duże jajko
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 1/3 szklanki mąki

1. Podgrzej miód i dodaj cukier oraz masło.
2. Mieszaj regularnie aż do przestygnięcia, a następnie dodaj jajko i przyprawy.
3. Wymieszaj proszek z mąką i dodaj do masy. Ugniataj.
4. Przykryj i odstaw na godzinę.
5. Ciasteczka pieczemy przez 8 minut w temp 175 (z termoobiegiem) lub 200.

Magiczny zapach i smak gwarantowane!

K.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz