niedziela, 2 lutego 2014

gotowana wątróbka



Lekka wątróbka

Cześć!
Już jakiś czas „chodziła” za mną wątróbka. Nie, nie taka smażona, ale gotowana! Smaczna i lżejsza od tradycyjnej. Spróbuj, musisz zaopatrzyć się w:

500g wątróbki
1 duża cebula
Sól i pieprz
350ml bulionu warzywnego

Zagotuj bulion (możesz zrobić go kostki rosołowej, ja jednak ugotowałam włoszczyznę i korzystałam z tego wywaru). Umyj wątróbkę i włóż do garnka z bulionem. Gotuj około 15 minut. Dodaj następnie pokrojoną w kostkę/talarki cebulę i gotuj dalej. Na samym końcu przypraw solą i pieprzem. Gotuj aż widelec będzie wchodził gładko w wątróbkę. Nie przykrywaj garnka, pozwól wodzie odparować. Możesz do tego ugotować ziemniaki, ale chleb z masłem też nie będzie gorszy.

Pogodnej niedzieli!

K.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz