czwartek, 17 kwietnia 2014

babka pisakowa Babci Zosi



Wciąż masz czas na upieczenie czegoś smacznego w klimacie Wielkanocy. Dziś proponuję Ci babkę piaskową babci Zosi, którą właśnie podjadam do kawy, pisząc ten post. 
Upiekłyśmy wczoraj z Babcią trzy, więc nie mam żadnych oporów żeby zapewnić, że to wypróbowany przepis.

Poszperaj po szafach lub idź do sklepu i przygotuj:
1,5 szklanki cukru pudru+ jeden cukier wanilinowy
1,5 szklanki mąki wrocławskiej+ dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka „Kasi”
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
6 jaj (3 żółtka+3 całe)

Opcjonalnie olejek zapachowy śmietankowy (tak bardzo uwielbiany przez babcię)
Cukier ucieraj z „Kasią”, a następnie przemiennie dodawaj mąkę, olej i jajka. Na końcu wlej ocet i ucieraj aż masa będzie gładka i pulchna. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub kaszką manną. Ciasta starczy na dwie małe foremki albo jedną dużą. Babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Nie czekaj ani minuty dłużej, it’s baking time! :)


Pozdrawiam,
K.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz